MindfulPresence

Verrijk je leven met mindfulness

In een Mindfulness training, ook wel aandachttraining genoemd, staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of aandacht centraal. In deze training krijg je een aantal praktische en effectieve oefeningen aangereikt waarmee je stap voor stap leert, met mildheid en vriendelijkheid, te observeren wat zich aan je voordoet. Zonder daarover te oordelen, zonder het te willen veranderen, zonder ervoor te vluchten of ertegen te vechten en zonder je erdoor te laten meeslepen.

In plaats van op te gaan in verhalen die je over je leven bedenkt, leer je het leven zoals het NU is, ten volle te omarmen. Je stapt daarmee uit de dagelijkse routine en vaste reactiepatronen. Er komt meer ruimte om, ook in stressvolle situaties, te handelen vanuit rust en helderheid. En meer plezier en energie om te genieten van de kleine dingen van het leven.

De training is laagdrempelig: er is geen speciale kennis, conditie of ervaring voor nodig. Ook als je al ervaring hebt met meditatie kan de training een behoorlijke verdieping geven aan je meditatiebeoefening en bewustzijnontwikkeling. En je helpen om aandacht effectief te integreren in je dagelijks leven.

De 8 weekse training

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van ca 2,5 uur en een oefendag in de 2e helft, ter verdieping van de wekelijkse bijeenkomsten. Je krijgt een werkboek en audiotracks mee om thuis mee te oefenen en praktische opdrachten die je helpen aandachtig te zijn bij dagelijkse bezigheden.

Je haalt optimaal resultaat uit de training door dagelijks te oefenen. Want net als fietsen en pianospelen is mindfulness een vaardigheid die je je eigen maakt door te oefenen, niet door erover te lezen.

Voor de training krijg je een kenningsmakingsgesprek met de trainer, waarin informatie wordt uitgewisseld en gekeken of de training geschikt is. Daarna kun je beslissen of je meedoet.

Voor locatie, data en prijzen, zie agenda

Individuele training

Het is ook mogelijk om de mindfulness training individueel bij mij te volgen. De oefeningen zijn dan wat meer toegesneden op wat voor jou op dat moment van belang is. Voor de kosten daarvan kun je contact met mij opnemen.

Introductieworkshop

Overweeg je een training? Kom dan naar een introductieworkshop, waarin je aan de hand van meer informatie en wat oefeningen uit de training kennismaakt met de trainer. Voor data, locatie en prijzen, zie agenda.

 

Wetenschap onderzoek

De basis van deze training, Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), werd 30 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Jon Kabat-Zinn. Hij combineerde oosterse technieken met westerse wetenschap.

Er is intussen veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van Mindfulness. Uit deze onderzoeken blijken aantoonbare verbeteringen zoals vermindering van stress en spanningsklachten, minder vermoeidheid, minder piekeren, aanzienlijke vermindering van pijnklachten, meer zelfvertrouwen en meer welbevinden.